Mijn ogen werken niet goed samen:
Mijn linkeroog is om mee te lezen en voor de dichtstbijzijnde details.
Met het rechter kijk ik tv en houd ik overzicht.
Door beide ogen afwisselend te gebruiken bezie ik de wereld.
Dichtbij en veraf: eerder de twee uitersten dan het gemiddelde, eerder naast elkaar dan verenigd. Dit fysieke gegeven; een tweedimensionaal zicht en een separate manier van kijken is zichtbaar in mijn werk.

Inge van Haastert (1950 Hilversum) behaalde in 1977 haar diploma aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. In 1977 won zij de Koninklijke Subsidie voor Schilderkunst.

“Mijn schilderijen zijn opgebouwd uit diverse componenten die onderling sterk verschillen. Door elkaar en naast elkaar wil ik deze tegendelen verbinden zonder dat het totaalbeeld verbrokkelt maar ook zonder de verschillen op te heffen. Dit samenbrengen van de contrasten is zichtbaar in mijn manier van schilderen; vet naast schraal, uitbundig tegenover ingetogen. Ook in de voorstelling is er de behoefte om te verbinden; knopen, metalen buizen en reststukken klampen zich aan elkaar vast. Daarnaast, of liever gezegd daarachter, voert de achtergrond soms nadrukkelijk de boventoon. Wat gebeurt er als achtergrond en voorgrond zich niet als zodanig gedragen en van rol wisselen? Wat als een schaduwpartij concreter is dan de materie waar zij de schaduw van is?
De ruimtelijkheid die ik weet maar niet waarneem, overdrijf ik; verbogen metaal, verkreukeld papier of een gecapitonneerd kussen. Het gaat natuurlijk ook niet om het net echte, niet om het onechte, maar om het schilderij als zelfstandigheid. En dat is wel echt; geschilderd met mijn hersens, mijn verbeelding en zoals ik naar de wereld kijk”

 

Inge van Haastert voerde opdrachten uit voor de gemeente Schiedam en de provincie Zuid-Holland en zat in diverse commissies die de overheden adviseerde over kunstzaken.
Zij exposeerde in Duitsland, Engeland, Slovenië, en was in Nederland regelmatig te zien bij Galerie Clement in Amsterdam. Haar werk is in het bezit van particulieren, bedrijven, kunstuitlenen en het Stedelijk Museum Schiedam.